Біло-Сині - сайт вболівальників "ДИНАМО КИЇВ"
Головна | Новини | Статті | Звіти | На трибунах | Календар | ФКДК | Фото | Форум | Журнал "Святослав"
Біло-Сині - сайт вболівальників "ДИНАМО КИЇВ" | Статті Стартова | У вибране
  Нові фото
  Випадкове фото
  Пошук
  Розсилка
 Отримувати
 Відмовитися
  Друзі
Наші друзі
  Статті
Маніфест. Фанати за традиційний футбол!

Маніфест. Фанати за традиційний футбол!

Коментувати
0

Не так давно в побут футбольних уболівальників всього світу увійшла нова фраза: «Against modern football». Фанатські рухи і ультрас-угрупування з усіх куточків земної кулі включилися в боротьбу за те, щоб зберегти футбол звичним, залишити його тою народною грою, подивитися на яку ми всі одного разу вперше прийшли на стадіон.

 

Багато людей схильні думати, що фанатська субкультура - деструктивна по суті, спрямована на руйнування, а не на створення. Ми ж, зі свого боку, знаємо, скільки щоденної праці вкладається в те, щоб фанати були організовані і віддавали всіх себе улюбленій команді. Ми живемо любов'ю до футболу, а не ненавистю.

Саме тому, ми вирішили вийти з цим маніфестом, в якому основою буде конструктивний підхід: не «проти» чогось, а «за». Ми пропонуємо формулювання «традиційний футбол» - та гра мільйонів, яка підкорила своєю простотою і щирістю всю земну кулю. У цьому маніфесті ми викладемо основні принципи «традиційного футболу», розповімо про свої принципи і те, який футбол ми хочемо бачити на стадіонах світу.

Головна думка, з якої ми будемо виходити - «футбол - гра народна». Саме унікальна популярність і всенародна любов забезпечила футболу феноменальний успіх. Саме уболівальники і фанати, а не власники компаній або поради акціонерів є основним, як зараз модно говорити, «споживачем продукту». Саме віддані уболівальники і фанати - це ті люди, які були з клубом до приходу власника і будуть з ним після його відходу. Вони - кров і плоть футболу. Вони - душа клубу.

За що ми всі любимо футбол? За чесність, щирість і безкомпромісність, за дух справжньої чоловічої боротьби, за близькість кожному з нас (хто з нас не грав у футбол?). Футбол для відданого вболівальника - можливість відволіктися від повсякденних турбот і, що не менш важливо, зануритися в той справжній світ, у якому немає місця брехні і зраді. Футбол - це віддушина для абсолютно різних людей в їхньому житті.

Саме цим можна пояснити те колосальне розчарування і навіть агресію, яка виплескується назовні, коли навіть футбол починає обманювати тебе. Коли навіть на футболі ти не можеш бути відносно вільним, не можеш бути відкритим і виражати свої емоції найщирішим (нехай навіть і не зовсім культурним!) чином.

У сучасному світі футбол перестає бути цим самим унікальним явищем і починає позиціонуватися розвагою, такою ж як і похід до кінотеатру або в опери. Але це речі абсолютно різного характеру! Сучасний футбол перестав бути «народною грою», а стає все більше частиною «шоу-бізнесу», де комерційний успіх виходить на перший план, відтісняючи емоції і щирість, спортивний результат.

Тепер відповімо на головне питання цього маніфесту: За які принципи «традиційного футболу» виступаємо ми, фанати й віддані вболівальники?

1. Категоричне НІ договірним матчам!

1

Причому незалежно від того, бере участь в цьому твоя команда або команда твоїх суперників. Нам не потрібні перемоги наших команд, якщо результат матчу визначається не в чесній боротьбі на футбольному полі! «Договірні матчі» - бруд футболу, його ганьба, вони вбивають гру, вбивають її сенс. Ми закликаємо гравців, пресу, громадськість, вболівальників та фанатів самим жорстким чином боротися з цим явищем і не соромитися оприлюднювати факти, якщо такі є. Ми виступаємо за самі жорсткі варіанти покарань як для організаторів договірних матчів, так і для тих, хто забезпечив необхідний результат.

2. Футбол поза політикою!

2

Кожен, хто вперше прийшов на трибуну, приходить туди за тим, щоб побачити футбол. Саме заради футболу, заради підтримки своєї команди ми збираємося разом, саме це - те, що нас об'єднує. Останнім часом футбол і футбольні результати мають все більший політичний відтінок, а деякі партії намагаються використовувати трибуни для своїх політичних загравань. Ми закликаємо сказати рішуче «ні» політиці на трибунах, незалежно від того, чи підтримуєте ви партію влади, опозицію чи інші політичні течії. Нехай ваші політичні погляди залишаться за межами трибуни, адже на трибуні нас об'єднує любов до команди.

3. Поверніть емоції в футбол!

3

Якщо гравець хоче розділити радість після голу зі своїми уболівальниками, чому це карається попередженням? Якщо гравець задирає футболку після забитого м'яча або щиро висловлює радість, нехай навіть не зовсім звичайним способом, чому за це він повинен бути покараний? Футбол живе емоціями, властивими кожній людині. Залиште гравцям можливість бути людьми з усією притаманною гамою почуттів, адже ми любимо футбол за його щирість.

4. Ми за чесну гру!

4

Ні «ниркам» і будь-яким симуляціям! Fair play - не порожній звук. Футбол - чоловіча гра. Ми закликаємо гравців бути самими справжні мужиками на поле і боротися до кінця. Для фанатів всі «нирки» і симуляції не викликають нічого, окрім відрази, навіть якщо це допомагає твоїй команді перемогти. Перемагайте на полі в чесній боротьбі, інші перемоги нам не потрібні.

5. Назва клубу, клубні кольори і символи - наша гордість, наші реліквії!

5

Часто в сучасному футболі відбувається ситуація: приходить новий власник зі своїми амбіціями і намагається переписати історію клубу, вписавши туди свою компанію або орган влади самими соковитими і жирними фарбами. Назва клубу, так само як і його кольору і емблема - найважливіші атрибути для уболівальника і фаната. Це те, за чим ми визначаємо себе, це - одна з наших головних цінностей. Ми виступаємо за збереження історично усталених імені і кольорів для команд, без прив'язки до змінних власників і спонсорів клубу.

6. Власна молодь - пріоритет у селекції кожного клубу!

6

Як люди, що прийшли на трибуну всерйоз і надовго, ми виступаємо за спадкоємність поколінь, за те, щоб гравці шанували традиції свого клубу, бились за його ім'я і історію. Власні вихованці - люди, найбільш віддані своєму клубу, його «серце» в команді. Франческо Тотті, Рауль і Пол Скоулз - живі символи «Роми», «Реала» і «Манчестер Юнайтед». Саме тому ми виступаємо за те, щоб замість миттєвих перемог і постійних покупок дорогих «зірок», наші футбольні клуби витрачали кошти і зусилля на створення серйозної системи підготовки власних вихованців. Саме власні вихованці і їхні успіхи у складі своєї команди змушують уболівальників і фанатів відчувати справжню гордість за свій клуб. А надійна база не дасть потонути клубу в період найскладніших випробувань.

7. Ми проти переходів гравців і тренерів з табору принципових суперників!

7

Ми віддаємо собі звіт, що трансфери - невід'ємна частина футболу. Але, для самих відданих вболівальників, футбол - це не просто гра, це - наше життя! Тому перехід гравців або тренерів в стан принципових суперників, які є практично в кожного клубу, для нас - ніж у серце! Ми проти ослаблення потенційного противника. Нам не потрібні гравці, яких купують тільки для того, щоб вони не грали в стані опонентів. Ми закликаємо і гравців і тренерів і клубне керівництво - такими рішеннями ви зраджуєте нас, для нас такий варіант неприйнятний! Уникнути непотрібної напруги у відносинах між клубом, вболівальниками та командою дуже просто - потрібно просто виключити подібні переходи.

8. Ми виступаємо за постійне спілкування з командою і керівниками клубів!

8

Відсутність серйозної системи роботи з уболівальниками і фанатами - біч чи не всіх наших клубів. Відкриті тренування, регулярні зустрічі з командою і керівництвом клубу, автограф-сесії і багато чого іншого - це те, що потрібно вболівальникам і фанатам. Ми не хочемо, щоб з гравців робили «ікони», побачити яких вживу можна лише на стадіоні під час матчу. Гравці грають для вболівальників, футбольні клуби існують для вболівальників, тому тільки постійне живе спілкування (а не один-два рази на рік!) може дозволити уникнути багатьох помилок і загострень і дати відповіді один одному на питання, що накопичились, «очі в очі», по-чоловічому.

9. Представники вболівальників не повинні бути статистами в житті клубу.

9

Ми виходимо з того, що фанати безкорисливо хочуть кращого для свого клубу. Тільки постійне спілкування і вміння працювати в одній команді дозволить клубу розвиватися разом зі своїми уболівальниками. Футбольні клуби не повинні бути тимчасовою іграшкою в руках олігархів або чиновників. Ми не закликаємо клуби негайно роздавати акції вболівальникам, створювати управляючі трасти, або вводити представників фан-клубів до Ради Директорів, як це відбувається в європейському футболі. Але ми хочемо, щоб голос уболівальників і фанатів був почутий в будь-якій ситуації. Щоб фраза «футбол для вболівальників (а не для власників клубу)» стала аксіомою.

10. Будьте активні на стадіоні!

10

Саме до цього ми закликаємо всіх, хто приходить на трибуни і в ложі. Це не похорон! Не соромтеся своїх емоцій, підтримуйте команду голосно і організовано, футбол - це місце, де можна і треба віддати голос і душу для перемоги улюбленої команди! На жаль, багато хто з нас, соромиться голосно підтримувати свою команду, не хоче підтримувати «заряди», що йдуть з фанатської трибуни. Але ж саме «живий» стадіон, що підганяє команду, сотні разів ставав причиною перемог більш слабких команд над сильнішими. Не будьте «споживачами» театральної дії, беріть участь в процесі! Не соромтеся себе, «заводьте» своїх друзів, змусьте стадіон «дихати» футболом! Повірте, коли ви відчуєте себе частиною трибуни - ви вже не зможете жити без цього.

11. Приходьте на стадіон, підтримуйте команду в будь-яких умовах!

11

Ніяка телетрансляція не замінить похід на стадіон. Тільки на стадіоні вдома і на виїзді ви можете реально допомогти своїй команді. Не пропускайте домашні матчі, намагайтеся якомога частіше їздити на «виїзди» - саме це, а не «диван-вболівання» і є справжня підтримка команди! Їздіть не тільки на фінальні ігри і самі принципові матчі. Повірте, в нашій країні величезна кількість місць, які можна відвідати, слідуючи за командою на виїзди.

12. Підтримуйте свою місцеву команду (Support your local team)!

12

Саме те місце де ви народилися, виросли і живете може називатися вашою батьківщиною. Саме клуб з вашого рідного міста по-справжньому рідний для вас. У якому б дивізіоні не виступала ваша команда, підтримуйте її перш за все, не дивлячись на можливі симпатії до відомих вітчизняних чи зарубіжних клубів. Допомагайте своєму клубу на домашній трибуні і на виїзді. Ми виступаємо за те, щоб у кожному місті і містечку вболівали за свій рідний клуб і допомагали йому перемагати, а не віддавали своє серце більш успішному клубу з іншого міста.

13. Поважайте кольори своєї команди!

13

Приходячи на матчі свого клубу, не варто одягати атрибутику іншої команди, якій ви можете симпатизувати, навіть якщо кольорові гами клубів збігаються. Це питання поваги до власного клубу. Ми вже не говоримо про ті випадки, коли на синю трибуну приходять у червоному, а на червону в зеленому. Бажання виділитися не повинно переважувати бажання бути «в одному ритмі з командою», у тому числі і в кольорах. Крім того, пам'ятайте, що на матчах збірної вкрай небажано носіння клубної атрибутики так само як і носіння атрибутики збірної на матчах вашого клубу.

14. Піротехніка - частина «живого» шоу!

14

Піротехніка - невід'ємний атрибут фанатського перформансу під час футбольних матчів. Ми виступаємо з пропозицією залишити можливість фанатам влаштовувати піротехнічні шоу, за умови, що це буде відбуватися організовано, і не буде заважати проведенню футбольних матчів. Ми впевнені, що красиві піротехнічні вистави додають жвавості і щирості футболу і здатні мотивувати футболістів на успішну гру, а фанатів і вболівальників на додаткову підтримку. Ми пропонуємо представникам фанатів, керівникам клубів і МВС провести робочі зустрічі, для того, щоб виробити «правила гри» щодо піротехніки, а керівництву ФФУ розглянути можливість закріпити організацію фанатських піротехнічних шоу в регламенті проведення футбольних матчів.

15. На стадіоні повинна бути «стояча» трибуна!

15

Підтримка своєї команди «стоячи» - одна з головних традицій фанатів усього світу. Для нас абсолютно неможливо підтримувати улюблену команду сидячи, без пісень і активних рухів. Фанатські трибуни - це «живий» організм, серце стадіону. А такими вони можуть бути, тільки якщо залишаться стоячи вдома і на виїзді. Підтримуйте команду активно, підтримуйте команду стоячи!

16. Яким би не був рахунок, залишайтеся на стадіоні до фінального свистка!

16

Противно і гидко бачити вболівальників, що йдуть зі стадіону задовго до фінального свистка, коли їх команда програє. Будьте чоловіками, тримайтеся до кінця! Продовжуйте підтримувати команду і вірити в неї не тільки в дні великих перемог, але й у важку хвилину поразок. Залишайтесь на трибуні до фінального свистка!

17. Беріть участь у візуальній підтримці команди!

17

Що може бути краще для свята футболу, ніж яскраві трибуни, прикрашені самими вболівальниками? Не бійтеся проявляти ініціативу і фантазію! Карнавальне дійство набагато краще від звичних нам траурних трибун вітчизняних першостей!

Такі наші самі основні принципи та пропозиції, зрозумілі більшості футбольних уболівальників. Якщо ви звернете увагу, то побачите, що вони поділені на дві частини. У першій ми виклали своє бачення у взаєминах з командою і клубом. У другій частині ми звертаємося до самих себе - уболівальників і фанатів.

Мета цього маніфесту - зберегти основні фанатські традиції і не дати «сучасному футболу» перетворитися на чисто комерційний «продукт», що має свого «споживача». Ми б'ємося за те, щоб зберегти на стадіонах такі поняття як «вірність», «традиції», «історія», «честь», «пристрасть».

Фанати - душа футболу!

Проти «сучасного футболу»! За «традиційний футбол»!  

Джерела: landscrona.ru, ultras.org.ua

 



Отримувати новини поштою

Читайте також:

Версія для друку

blog comments powered by Disqus

  Реклама
Завантаження ...
  Останні статті
Статті
Інтерв’ю з фанатом «Динамо», який приймає участь в АТО. ФОТО


Звіти
Звіт: Зоря (Луганськ) - Динамо 03/11/13 ЧУ


Звіти
Звіт: Борусія М - Динамо 1:3 21/08/12 ЛЧ


Звіти
Звіт: Ворскла - Динамо 18/08/12 ЧУ


Звіти
Звіт: Фейєноорд - Динамо 07/08/12 ЛЧ


Статті
Чия мова вторинна і пародійна


Звіти
Звіт: Динамо - Ворскла 3:0 14/04/12 ЧУ


Звіти
Звіт: Динамо - Дніпро 2:0 18/03/12 ЧУ


Звіти
Звіт: Динамо - Арсенал 1:0 04/03/12 ЧУ


Звіти
Звіт: Карпати - Динамо 0:1 10/12/11


Звіти
Звіт: Оболонь - Динамо 0:1 26/11/11 ЧУ


Звіти
Звіт: Динамо - Олександрія 4:0 20/11/11 ЧУ


Звіти
Звіт: Металіст - Динамо 1:2 06/11/11 ЧУ


Звіти
Звіт: Динамо - Шахтар 2:3 26/10/11 ЧУ


Звіти
Звіт: Динамо - Бешикташ 1:0 20/10/11 ЛЄ


Звіти
Звіт: Ворскла - Динамо 1:2 02/10/11 ЧУ від Viva


Звіти
Звіт: Динамо - Шахтар 0:0 24/09/11 ЧУ


Звіти
Відео: Марш фанатів Динамо Київ в Одесі 18.09.2011


Звіти
Звіт: Чорноморець - Динамо 1:2 18/09/11 ЧУ від KCS


Статті
Де взялася Одеса і до чого тут Катерина ІІ


  Статті 
  • Статті
    Інтерв’ю з фанатом «Динамо», який приймає участь в АТО. ФОТО
  • Звіти
    Звіт: Зоря (Луганськ) - Динамо 03/11/13 ЧУ
  • Звіти
    Звіт: Борусія М - Динамо 1:3 21/08/12 ЛЧ
  • Звіти
    Звіт: Ворскла - Динамо 18/08/12 ЧУ
  • Звіти
    Звіт: Фейєноорд - Динамо 07/08/12 ЛЧ
  • Статті
    Чия мова вторинна і пародійна
  • Звіти
    Звіт: Динамо - Ворскла 3:0 14/04/12 ЧУ
  • Звіти
    Звіт: Динамо - Дніпро 2:0 18/03/12 ЧУ
  • Звіти
    Звіт: Динамо - Арсенал 1:0 04/03/12 ЧУ
  • Звіти
    Звіт: Карпати - Динамо 0:1 10/12/11
  • Звіти
    Звіт: Оболонь - Динамо 0:1 26/11/11 ЧУ
  • Звіти
    Звіт: Динамо - Олександрія 4:0 20/11/11 ЧУ
  • Звіти
    Звіт: Металіст - Динамо 1:2 06/11/11 ЧУ
  • Звіти
    Звіт: Динамо - Шахтар 2:3 26/10/11 ЧУ
  • Звіти
    Звіт: Динамо - Бешикташ 1:0 20/10/11 ЛЄ
  • Звіти
    Звіт: Ворскла - Динамо 1:2 02/10/11 ЧУ від Viva
  • Звіти
    Звіт: Динамо - Шахтар 0:0 24/09/11 ЧУ
  • Звіти
    Відео: Марш фанатів Динамо Київ в Одесі 18.09.2011
  • Звіти
    Звіт: Чорноморець - Динамо 1:2 18/09/11 ЧУ від KCS
  • Статті
    Де взялася Одеса і до чого тут Катерина ІІ
  • Звіти
    Звіт: Чорноморець - Динамо 1:2 18/09/11 ЧУ від Viva
  • Звіти
    Звіт: Динамо - Іллічівець 3:1 11/09/11 ЧУ
  • Звіти
    Звіт: Дніпро - Динамо 0:4 28/08/11 ЧУ
  • Звіти
    Звіт: Арсенал - Динамо 0:2 13/08/11 ЧУ 6й тур
  • Звіти
    Матч пам`яті
  • RSS 2.0 - експорт матеріалів у форматі RSS 2.0
    Останні зміни: 26/08/2016 20:50

    Адміністрація сайту не несе відповідальності за публікації осіб на публічних сервісах сайту.
    Використання матеріалів сайту дозволено за умови посилання на Біло-Сині - сайт вболівальників "ДИНАМО КИЇВ". Для онлайн-проектів - гіперпосилання (hyperlink) на http://whiteblue.kiev.ua
    Сайт засновано 1 листопада 2006 року.
    Адміністрація сайту:
    Редактор:
    Copyright © Біло-Сині - сайт вболівальників "ДИНАМО КИЇВ", 2006-2024
    bigmir)net TOP 100